Geld vast in de stenen? Senioren verzilveren steeds vaker

De kinderen helpen bij het kopen van het eerste huis, een nieuwe badkamer of een aanvulling op het pensioen. Veel senioren denken hierover na, maar beschikken niet over het geld. Dat zit namelijk vast in de stenen. Deels verzilveren van de overwaarde kan dan uitkomst bieden. Vereniging Eigen Huis, De Hypotheker en De Hypotheekshop signaleren dat senioren dat steeds vaker doen.


Flinke overwaarde

Veel senioren zitten in een huis dat meer waard is dan hun hypotheek. Soms hebben ze hun hypotheek misschien zelfs al afgelost. Op papier leuk, maar helaas zit het geld vast in de stenen. Ongrijpbaar? Nee, want door de overwaarde op de woning deels te verzilveren, kunnen ze toch al over het geld beschikken. En een groot pluspunt hiervan: het huis verkopen is niet nodig.

Niet verhuizen, wel verbeteren
Veel zestigplussers willen na hun pensioen in de woning blijven wonen. Dat blijkt ook uit onderzoek van VBO, de vereniging van makelaars en taxateurs. Driekwart van de senioren heeft geen verhuisplannen. Wel geeft 56% aan het een en ander aan hun huis te willen verbeteren. Juist dan kan deels verzilveren van de overwaarde uitkomst bieden. Bijvoorbeeld door het te gebruiken voor een verbouwing.

Meer financiële ruimte
Naast verbouwen, zijn er nog veel meer redenen te bedenken waarom het prettig is om wat meer financiële ruimte te hebben. Denk aan de kinderen financieel steunen, een nieuwe badkamer, voor onvoorziene kosten, inkopen van zorg als je hulpbehoevend wordt of juist gewoon in het huis blijven wonen zoals je gewend bent. Maar wél met wat extra inkomen bovenop het pensioen.

Nieuwsbericht 30 augustus 2019