6 dingen die je moet weten over de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH)

De overheid heeft de ‘subsidiepot’ voor woningisolatie opnieuw gevuld met 84 miljoen euro. Voor woningbezitters is deze regeling een goede stimulans om toch hun woning energiezuiniger te maken. Een extra reden dus om het ter sprake te brengen tijdens je adviesgesprek. Dan is het fijn om wat meer te weten over deze nieuwe subsidieregeling. Wij praten je bij!

​1. Voor wie is deze subsidie bedoeld?

De Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) is bedoeld voor eigenaren en bewoners die energiebesparende maatregelen willen uitvoeren in een bestaande woning (dus geen nieuwbouw). Ook Vereniging van Eigenaren (VvE) en woningcorporaties kunnen subsidie aanvragen.

2. Vanaf wanneer?

Van 15 augustus tot en met 31 december 2020 kan de subsidie worden aangevraagd. Dat betekent dat de energiebesparende maatregelen op of na 15 augustus 2019 moeten zijn uitgevoerd. Aanvraag indienen? Dat kan bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

3. Wat zijn de voorwaarden?

Je moet minstens twee isolerende maatregelen uitvoeren. Dakisolatie, spouwmuurisolatie, gevelisolatie (binnen of buiten) vloerisolatie, bodemisolatie of het plaatsen van HR++ glas of triple glas. Daarbij moeten de isolatiemaatregelen voldoen aan de vereiste isolatiewaarden. Ook moet je een minimum aantal vierkante meters isoleren. Nog een belangrijke voorwaarde: je moet de maatregelen door een bedrijf laten uitvoeren. Alle voorwaarden en details vind je op de website van de RVO.

4. Hoeveel subsidie per woning?

De subsidie wordt per woning eenmalig verstrekt. Met een rekentool op de website van RVO kun je berekenen hoeveel subsidie je mogelijk kunt krijgen. Maximaal bedraagt de subsidie 10.000 euro per woning. Als je je woning zeer energiezuinig of energieneutraal maakt, kun je meer subsidie krijgen. Je kunt geen subsidie aanvragen als je al een keer eerder een SEEH voor je woning hebt aangevraagd. Ook als een vorige eigenaar van de woning dit al heeft gedaan.

5. Hoe werkt het aanvragen?

De subsidie vraag je pas aan nádat de maatregelen zijn uitgevoerd. Dit kan je klant doen via de website van de RVO. Ook kan hij jou machtigen om dit te doen. Binnen dertien weken ontvang je een bericht of je subsidie wel of niet is goedgekeurd.

6. Waarom deze subsidie?

De overheid wil met deze subsidie huiseigenaren stimuleren om hun woning energiezuinig te maken.

“Met goede isolatie heb je veel minder energie nodig. Dat scheelt in de energiekosten en het is een belangrijke stap richting een duurzaam gebouwde omgeving”, aldus minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.